SPOED afspraak maken
maarten2

Vullingen in Enschede (Boekelo)

Het vullen van tanden en kiezen bij Tandartspraktijk Boekelo

Gelukkig is het steeds minder vaak nodig, maar wanner u een vulling nodig  heeft, zorgt Tandartspraktijk Boekelo ervoor dat dit vakkundig gebeurt!

Doordat we meer aandacht hebben voor een goede mondverzorging, bijvoorbeeld door beter te poetsen, komen gaatjes minder vaak voor. Toch kan het gebeuren dat er een gedeelte van uw tand of kies afbreekt, of dat tandbederf uw tand of kies heeft beschadigd. Een vulling herstelt de ontstane schade aan de tand of kies.

Marloes

Hoe ontstaan gaatjes?

Wanneer bacteriën in de mond zich vermenigvuldigen en zich hechten aan het oppervlak van tanden en kiezen, ontstaat er een laagje tandplak. De bacteriën in de tandplak zetten suikers en koolhydraten uit ons voedsel om in zuur. Dit zuur kan het tandglazuur beschadigen en zelfs oplossen. Als het zuur de laag onder het tandglazuur aantast, ontstaat er een gaatje, ook wel cariës of tandbederf genoemd. Cariës ontstaat meestal in de groeven van kiezen en in de ruimtes tussen de tanden en kiezen. Dit zijn precies de plekken waar u met de tandenborstel het moeilijkst bij kunt komen.

Wanneer heeft u een vulling nodig?

Wanneer het tandbederf de laag onder het tandglazuur heeft aangetast, heeft u een vulling nodig om de schade te herstellen en (pijn)klachten te voorkomen. Dit is ook het geval wanneer er een gedeelte van een tand of kies is afgebroken. Een vulling herstelt dan de vorm en de functie. Soms is het gaatje te groot geworden of zijn de zijwanden van de tand of kies te zwak om een vulling mogelijk te maken. In dat geval kan het plaatsen van een kroon een oplossing zijn.

Gaatjes voorkomen

Hoewel gaatjes niet altijd te voorkomen zijn, helpt een goede mondverzorging het tandbederf te beperken. Poets daarom uw tanden twee keer per dag met fluoridetandpasta en besteed extra aandacht aan de moeilijk bereikbare plaatsen. Ragers, tandenstokers of flosdraad kunnen hierbij helpen. Sla ook de periodieke controle bij ons niet over. Hiermee zorgt u ervoor dat de tandplak tot een minimum beperkt blijft en het zuur geen kans heeft om het tandglazuur aan te tasten.

Het plaatsen van een vulling

Het plaatsen van een vulling gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. Hierdoor is de behandeling niet pijnlijk. We boren na de verdoving eerst het tandbederf (of de oude, te vervangen vulling) weg. Daarna maken we het oppervlak ruw, zodat de vulling beter hecht. Dan leggen we een lijmlaag aan, waarop we de vulling in laagjes opbouwen. Tussendoor harden we de vulling uit met behulp van een blauwe lamp. Tot slot werken we het oppervlak van de vulling weer netjes af. Een vulling is altijd tandkleurig, zodat deze niet opvalt.

Maak een afspraak

Onze moderne, kleinschalige tandartspraktijk in Boekelo is goed bereikbaar vanuit zowel Enschede, als Haaksbergen. Heeft u nog vragen, of wilt u meteen een afspraak maken, bel of mail ons dan.


meld je aan bij onze praktijk

Vul hiernaast het formulier in en we zien u graag als nieuwe patiënt bij ons in de praktijk.

Of maak telefonisch een afspraak via 053-4282793.

De tandartspraktijk van Boekelo

persoonlijke aandacht voor een mooier gebit!